Saturday, May 22, 2010

almaraz jeli karamel

Sebelum ni mommy penah wat sagu karamel tuk dessert, haaa ni lagi sempoi! Jeli karamel.
Beli je jeli dlm pek tuh...masak ikut sukatan air yg dicadangkan tp lebih kn dlm 100 ml (biar bg jeli lembik sket).
Sesuai kalau nk wat kids party, wat malam2, simpan dlm fridge & esok harinya leh lar dihidangkan pada tetamu2. Cepat, senang & semestinya sedap!

Jom main jeli!

almaraz jeli karamel

Bhn:
1 pek jeli
sedikit susu evaporated
2-3 sdb gula
sedikit air
toppings - cam cherry, blueberry & etc.

Cara:
1. Masakkan jeli ikut arahan pada pek but tmbah dlm 100ml air lg. better jeli tu lembut2 sket baru ngam ngan karamel & milk.
2. Dah siap masak jeli tu masukkan ke dalam bekas2 kecil. Biar ia keras dulu.
3. Buat karamel. Panaskan kuali dan masukkan gula. Dah perang sket masukkan air (hati2 yer) then kacau2 (api besar sket lah). dah hancur semua gula jd karamel baru tutup api. Biarkn sejuk.
4. Bila dh keras sket jeli tu, sudukan 1 sdb karamel atas jeli then tuangkn susu. Dah semuanya siap, susun kat dlm peti ais. Tnggu utk dingap jer hheheheh.
Selamat men-jeliiiiii.......

(nota: guna set2 agar2 / puding tau tp jgn konyaku tu sbb jeli jenis ni xsesuai tuk wat jeli karamel ni. 
jeli yg berperisa pe2 pun leh digunakan...)

No comments:

Post a Comment