almaraz taucu pucuk labu
Bhn2:
secekak pucuk labu
-ambil pucuk dan daun2 yg kecik2 sj...yg besar2 tu boleh tp gesel2kn dlm dua belah tapak tangan (ni petua mak utk buang "bulu2nye" tu. batang2 amik gak tp yg bhg lembut2 saja)
*2 ulas bwg merah (mayang)
*3-4 ulas bwg putih (mayang)
*1in halia (hiris panjang2 macam batang mancis)
*bhn2 tumis
3 - 5 sdb taucu merah (mommy tak brp suka taucu hitam...so slalunye guna taucu merah)
1/2 - 1 cwn air
garam & gula secukupnya
1 - 1/2 sdb minyak masak
Cara2:
- Bersih dan potong2 pucuk labu (spt diterangkan kt ates tuh).
- Panaskn myk dlm kuali. Masukkan bhn2 tumis. Tumis smpai naik bau kemudian masukkan taucu then kacau2.
- Masukkan air. Bila didih, masukkan pucuk labu. perisakn dgn garam & gula (kne beringat skt sbb taucu dh masin so garam boh sikiiiiit je yerr).
- dah masak boleh la dihidangkan.....
No comments:
Post a Comment