Jom ke dapuuurrrrr......
jom start with lemak jintan ayam...favorite se-antero anak2 :)
almaraz lemak jintan ayam
Bhn2:
3-4 ketul bhg ayam yg dipotong kecik2
*4 ulas bwg kecil
*3 ulas bwg putih
*1/2 in halia
*semua ini ditumbuk halus
1 sdt serbuk cili/cili boh/cili kisar (tambah jika nk pedas lg)
1/2 sdt serbuk jintan putih
1/2 sdt serbuk jintan manis
3/4 cwn pati santan
1-2 cwn air
1 sdb kerisik
2sdb minyak masak
garam & gula secukupnya
Cara2:
- Panaskn minyak dalam non-stick periuk atau kuali (jenis yg biasa pun ok) dgn api sederhana besar.
- Tumis bhn2 tumbuk, naik bau sahaja then masukkn serbuk cili, serbuk jintan...kacau2 then masukkn ayam. Kacau2 (biar smpai kuar air ayam dan air ni kering sket). Pastu masukkan 1 ke 1 1/2 cwn air (cukup ayam terbenam dlm air). Biar mendidih atau smpai ayam separuh masak.
- Masukkan pati santan. Kacau2 kemudian perisakan dgn garam & gula. Bila dah mendidih masukkan kerisik dan kacau2 lagi. Bila kuah membeku barulah tutup api.
No comments:
Post a Comment