almaraz udang goreng tepung istimewa
bhn2:10-15 ekor banana prawns (vietnamese prawns & udang2 lain pun ok tp biar yg besar2 baru sedap).
bhn perap udang:
garam
sedikit lada putih
sedikit minyak zaitun (tukar myk masak biasa jika tiada myk ni).
bhn campuran tepung (batter):
3-4 sdb tepung gandum
1/2 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1 sdt serbuk cili
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
1 bj telur
minyak secukupnya utk menggoreng
cara2:
- cuci udang. buang kulit kecuali kulit di ekor udang. juga buang bhg tengah badan udang (ni x baik utk kesihatan, bila memasak, better buang).
Bila dh buang kulit, kerat bhg belakang (atas) udang dgn pisau...hiris sket je (jgn smpai bwh)
Then tarik kuar satu jalur panjang--- kehitam-hitaman.
2. dah cuci then lumur udang dengan bhn2 perap udang. perap dlm 5 min.
3. buat cmpuran tepung pulak. campurkn dan gaul rata kesemua bahan dlm satu bekas.
4. sementara itu panaskn minyak dlm kuali (cukup utk deep fry).
5. telur dipecahkan dan guna sket jer utk basahkan udang sebelum digaul ke dalam campuran tepung tadi...iaitu mula amik seekor udang, basah kn dgn telur then salut dgn campuran tepung. Then gorengkn. Bila kekuningan, terus angkat.
Ni la udang tempura istimewa mommy.........
Tak jenuh ke nak deveined udang satu-satu? I dah berkurun tak siang udang. Anyway, the end product looks good. Yumm...
ReplyDelete-Oldjeans from MyResipi
Terpaksa lah oldjeans... I pun tidak lah serajin mna hihihhi...sbb bhg tu yg sebenarnya "beracun" dan xelok tuk dimakan.
ReplyDeletehahaha..tu tk silap taik udang....hahahaha....
ReplyDeletebukan kak almah ja...mama t skali dgn t pun buang belakang tu!!!dulu nazrol masa bujang2 tk kesah tp skang bila dh kahwin dia sgt kesah kalau udang dia ada taik udang...hahahaha
tu bukan taik udang tap intestines la t...tp bhn buangannye mmg lalu kat situ lah so..kalo leh xmo lah makannnn...kalo udang kecik2 no hal kalo yg beso..geli ler teman! hehehh
ReplyDelete