Sunday, May 23, 2010

almaraz simple spiced chicken chop

Bila dah mula muak dgn menu nasi putih, nasi minyak, nasi hujan panas, nasi tomato, nasi arab....& macam2 style nasi pny menu, beralih la plak pd western. Mkn western pun bknnye leh mkn hari2 kan...pun muak gaks
So, selang-selikan lah ngan selera yg dh tak brp nk jalan kat dlm anak tekak. Mommy2 kat luar sana sure dh tau selera family masing2 kan...sure terrer dh tu kan :)
Skang mommy nk share very cpt nk prepare pny menu...my simple chic chop - fav my seantero family... ni mommy bg panduan bhn2 utk 2-3 ketul isi ayam so kalau wat byk, lebih kan...sure pandai meng-adjust punya kan ^_*

Jommmmm cop2!

almaraz simple spiced chicken chop (with blackpepper sauce & sweet sour sauce)

Bhn:
2-3 ketul dada ayam
***kalau nk sng beli siap2 isi ayam, kalau kt oz, beli je chicken fillet kt red lea ke, steggles ker...***

bhn perap:
2 sdb minyak zaitun
1 sdb sos tiram
1 sdb kicap soya manis (mommy guna kicap kipas cap udang)
1 sdt serbuk jintan manis
1 sdt serbuk jintan putih
*** sediakan beg plastik cam glad yg boleh seal tu, letakkan smua bahan perap dan ayam then seal-kan. Biarkan dlm 30-45minit ***

2 keping roti
***bakar smpai agak keperangan then patah2kan dan blend skjp tuk jadikan breadcrumbs
- kalau nk cepat, beli readymade breadcrumbs dr kedai :) ***

1 bj telur - pukul sedikit dengan garpu
minyak masak secukupnya untuk menggoreng ayam

Cara:
  1. panaskan myk dlm kuali, kalau boleh better cukup utk deep fry.
  2. celupkan ayam dlm telur then salutkan dgn breadcrumbs, kemudian goreng dgn api sederhana kecil.
  3. isi ayam yg diperap dgn bhn perapan akan jd lembut dan cpt masak. myk zaitun yg dicampurkn dlm bhn perapan itu akan diserap masuk ke dalam daging ayam & menyebbkn dlm ayam akan masak jugak. so, xyah riso dlm ayam masak ke idak ke - bila tgk breadcrumbs dh perang gelap sket means ayam dh ready so leh lar diangkat.
%%%%%%%%%%%%%
blackpepper sauce
(setelah 30 atau 45min, kuarkan ayam & ambil air perapan ayam tadi utk dijadikan sos lada hitam.)
2-3 ulas bwg putih - hiris kiub kecil2
1-2sdb serbuk ladahitam (samada tumbuk sdiri atau beli serbuk readymade kt kedai pun ok)
1 sdt kicap soya
gula dan garam secukupnya
1 sdb tepung jagung + 2 sdb air
***masakkn air perapan td bersama2 dgn srbuk lada hitam, kicap, gula dan garam. biar mendidih then masukkan campuran air tpg jagung td. teruskan kacau2 tuk memekatkan sos (kalau tak pekat, leh tmbh lg air tpg jagung). Dh sebati semua then angkat. Siap. ***

%%%%%%%%%%%%%%
sos masam manis
-yg ni kene ada sbb ayam & sos ladahitam dh ala2 pedas & masin so kene ada sos yg bg pelengkap utk complete set menu ni.
4 sdb mayonis
2 sdb tomato sos
sedikit perahan limau nipis
***letak semua bhn dalam satu mangkuk dan kacau sebati. Siap. ***


Now its time to plating.
Very simple - tomato, corn kernel, salad (xder dlm stok masa tu), steamed broccoli (pun xder dlm stok tp slalunye ada).
And....meal time la kan...pe lagikkk.......


No comments:

Post a Comment