Friday, November 25, 2011

Almaraz Kerabu Jantung Pisang

Kerabu sayur2an ni mmg kene sgt lah dgn tekak mommy sbb I luvvvvv veggies!
Yesterday me & my kids went to Asian shop, ternampak jantung pisang, $2 so pe lagik, terus grab sbijik! Bwk balik umah terus wat kerabu...adusss....nikmatnye dinner makan kerabu jantung pisang lalalala...Alhamdulillah!

This is recipe yg mommy nak share adalah resipi bonda mommy ler, pe ke lagi :)  Thanks ya bonda!

Jom buat kerabu....

Almaraz Kerabu Jantung Pisang

1bj jantung pisang (dipotong kecil2 & rebus dgn air+garam sket, smpai lembut; then toskan).

dressing/sos/pes kerabu:
1 atau 2 genggam taugeh (bonda mommy celur dulu tp mommy prefer yg raw)
1-2bj cili merah (ikut tahap kepedasan & saiz cili la kan)
1sdb udang kering - cuci & rendam skjp utk lembutkn
2-3sdb kerisik
1-2sdt jus limau nipis (mommy xder stok so ganti ngan jus lemon, ok gaks!)
1-2bj bwg merah - hiris2
1cm halia - hiris2 btg mancis (nk bg kerabu wangi)
garam & gula secukup rasa.

Cara:
1. Gaul rata kesemua bhn2 dressing kerabu tu. Adjust2 rasanya masa perisakan ngan garam & gula tu.
2. Gaul sebati pulak dengan jantung yg dh direbus & tos td. Siap utk dijamah.

2 comments:

  1. cayalah..kat aussie pon ada jantung pisang tuee...huhu.

    ReplyDelete