Thursday, November 17, 2011

Almaraz Kids Pizza

Mommy memang paling suka resipi yg simpel dan cepat tapi of course la kan, sedap! I'm very simple person, fast (bak kwn skolah mommy dulu2 ckp - "hang ni, jalan pun cepat!") and always aim for the best! Cepat2 pun tak semestinya ok dak...drive pun sokmo laju2 smpai surat saman pun laju la gak dpt :) (tu kt msia laaa....di sini kene baik2 sket sbb saman mahal ya amat!)

Ok, back to the menu kami. My kids love pizza (me? not really....tp boleh la mkn kalo xder choice lain). This is a very simple pizza for the kids yg mana dh pun mommy share-kn dlm MyR satu masa dulu tp kali ni mommy adjust2 kn sket kuantiti bhn2nya).

Jom pizza......!

Almaraz Kids Pizza


Bhn:
3 cwn tepung naik sendiri
1 cwn fresh milk (tmbh sket air kalau terlalu kering)
2sdb extra virgin olive oil (sedap ngan olive oil...)
secubit garam

inti:
sausage secukupnya (ayam pun ok tp kene rebus/steam jap sblm bakar ngan pizza base)
sos cili & tomato
oregano (yg dried/fresh pun ok)
pizza cheese (mozzarela) and/or shredded cheese or parmesan
sayur2 lain boleh aje bubuh (tp masa masak yg ni xder stok so mommy tak letak lah):
tomato - hiris bulat2 & nipis2
cendawan butang - hiris nipis2

Cara:
1. Preheat oven, 190C.
2. Campurkan smua bhn pizza base dlm satu bekas besar - jgn guna jari2/senduk tp guna pisau...yer pisau yg kita guna nak masak2 tu. Sbbnya tapak tgn kita warm - kita guna tpg naik sdiri & tak yah uli nnt keras bila masak! Just main2 je ngan pisau - jgn gundah-gulana, bhn2 tu akn bergaul w/pun tak sebati sgt takpe. Then, transferkn ke atas meja/alas yg bertepung sket.
3. Bahagi dua (dpt lah saiz besar dlm 21-23cm), kalau nk mini pizza, bahagilah 3. Ambil 1 bhg, buat bulat (jgn lama2 sbb nk elakkan doh terkena jari2 kita) then ambil rolling pin, geleklah doh supaya leper dlm lbh kurang 0.5 cm tebal (nnt bila dh masak dia akan naik so better buat leper2 sket - tgk gambar kt bwh).

4. Transferkn base atas loyang. Guna pastry brush, sapukan sos2 ke atas base. Bakar dlm 7-8min.
5. Sementara tu kerat2 ler saugsage. Bila sos pd base dh nmpk cam kering & doh naik, bwk kuar dr oven. Bhg doh yg lagi satu tadi, gelekkn then sapukan atasnye dgn sos2 then masukkan dlm oven.
6. Base yg 1/2 masak td tu kene le di-make-up kn :). Susun sosej kt atasnye, taburkan dried oregano (kalau fresh amik daun sehelai2..), then taburkan cheese2 yg berkenaan.

7. Bakar dlm oven tp letak pd tingkat atas - kiranya yg satu lg tu letak di tgkt bwh (jimat masa & elektrik..).
8. Bila pizza yg di tgkt atas tu dh nmpk cam cheesenye bergetah2, kire siap la tu. Jgn lupa base yg di tgkt bwh tu..buat yg sama then bakar semula.

Nampak caranye pnjg tp masaknye skjp aje. ni mommy biasa masak pagi2 utk lunchbox anak2. Masa penyediaan & memasak is less than 1 jam. So, InsyaAllah sempat for breakfast.
Stakat ni lom jemu2 lagi anak2 dgn menu simple ni; tp mommy pelbagaikan lah intinya...

tang tarik2 cheese tu yg anak2 berkenan tuh!

1 pan pizza ni skjp je leh abis!

No comments:

Post a Comment