Sunday, November 27, 2011

Jam Drops Biscuits

Pagi2 lagi mommy membaking resipi simple omputih :). Biskut ni adalah antara puluhan biskut2 yg blh ikatakan sokmo lah omputih2 nih makan for light treats. Tak kire le, bkn takat oz je, negara2 lain pun ade.
Sbenarnya Arish yg request nk makan jam drops. Biscuits ni pun cam jajan depa dh & buatnye pun tak lama. Kalau buat sekut ni, tingatler bskt jem yg mommy slalu makan kecik2 dulu - bonda mommy biasanye beli kt kedai :)

Bhn2 jam drops ni semua simple & the ones yg biasa ada kt dapur so laju je la mmbuatnye :)

Jom..........mem-baking :)


Jam Drops Biscuits

Bhn:
90g butter -lembutkn
90g gula kaster (sukatan ni sepatutnye lebih tp mommy kurangkam)
1/2bj telur
1cwn gula
1/4sdt baking powder

jem - ikut lah perisa apa, since mommy ada strawberry jam so guna yg tu je la


Cara:
1. Panaskan oven 180C.
2. Pukul butter & gula smpai berkrim. Then tmbh telur & pukul lagi smpai sebati.
3. Campurkan tpg & bkg pwdr; kacau rata hgg jd doh.
4. Alaskn loyang tin dgn bkg paper then ambil 1sdb doh & jadikan bebola. Letak stiap satu dlm jarak 2-3cm sbb nanti bskt akan melebar bila dh masak.
5. Tekan skt doh, utk ratakan sket then guna satu jari utk wat lubang di tgh2 doh (blh gak guna btg senduk kayu (kan bulat...) so tekan sket). Isikan lubang di tgh2 tu dgn jem - jgn byk sgt.
6. Bakar dlm 10-12min aje (memang cpt siapnye) atau bwhnye cam dh perang2 sket.
7. Dh siap bkr, bwk kuar dr oven & tmbhkn lg jem masa  sekut tgh panas2 tu - then sejukkan.

Adunan ni boleh dpt dlm 40-45bj, bergantung kpd saiz gak le kan...

No comments:

Post a Comment