Saturday, November 19, 2011

Vanilla Panna Cotta with Peach Compote

Musim panas dh nk dekat. Spring pun dah hangat pijorrr tp Alhamdulillah, start mggu ni dh nk mula hujan setelah lama kering-mering panas-manas!
Bila dh kering2 ni, anak tekak mula lah nk yg sejuk2. Pe lagi, tetiba bayangkan panna cotta. Kena lak bhn2 smua ada tp...ada tragedi di sebalik nk buat panna cotta nih.

Buat fruit compote sgt mudah sbb ia cuma perlukan buah, gula & air dan ianya ala2 jem. Boleh aje wat ccompote buah pe2 then sapukan pd bread :)
But this one the compote dibuat utk dijadikan topping panna cotta (so that panna cotta tu tdk ler terlalu creamy sgt - ada masam2 manis buah kt atasnye).Compote ni buahnya tak hancur but segedebuk2 :) - kalau nk wat spread tu buat lah compote yg buahnye dihancur2kan.

Umm....ni plak pasal tragedinye...Mommy dh planlah nk wat topping buah peach so beli le buah peach yg fresh kt kedai. Bila bwk balik rmh, tak lah terus buat so simpan dulu le buah tu dlm fridge. Yg surenye mommy mmg sebok kalau masa weekday -- 2-3hari  berlalu mmg tak sedar. Tp bila dh sedar, buah peach dlm fridge dh tggl satu! Aiks!!! mana pegi yg lain??? hari tu beli dlm 6-7bj skg tggk sebijik! Pny express le bdk2 tu mkn smpai mommy tak sedar adusss... So, tggl sebjik & mommy malas nk beli lg. So, sbjik pun sbijik laaa...nnt kene le potong nipis2.

So...nx daynya plan la buat panna cotta --- carik2 dlm fridge, tak ada peach! huh! mana plak hilangnye???
Tanya punya tanya, terungkai persoalan. Rupa2nya Arish yg makan - aduiiiiiiii....Entah masa mana dia makan mommy pun tak sedar hikhikhik..mcm2 lah..

Disebabkan bhn2 smua dh tersusun atas meja so ONkn jugaklah buat panna cotta ni & mujur le ada peach dlm tin. Mgkn rasa tak sesedap buah peach segar tp, bersyukur aje laa dgn apa yg ada kan...

Jom ler buat panna cotta.......

Vanilla Panna Cotta with Peach Compote


Bhn:
Loaf tin saiz 10x31/4x3inci

Compote:
1 1/2cwn air
1/3cwn + 1sdb gula (1sdb tu kalao xmo terpulanglah..adjust le kemanisannnya nnt ye)
2-3buah pic, buang biji dan belah dua
1sdb serbuk gelatin halal

Cara buat compote (dgn buah peach segar):
1. Panaskan air & gula dlm periuk saiz medium, kacau2 smpai gula hancur. Tmbhkan buah & biarkan mereneh smpai bauh lembut pastu tutup api. Amik 1/4cwn air buah tu dan taburkan gelatin & biarkan dlm 5min. Then, angkat buah tu (biar airnye dlm periuk) dan buang kulit. Kalau nk buah yg lebih nipis, potong ler lagi (dpt bentuk wedges).
2. Lepas 5min gelatin dh ready so masukkan gelatin tu ke dlm periuk air buah tu dan renehkan semula - dlm 2min (gelatin tu cam ketul2 tp xpe masa mereneh tu kacau2 & gelatin akan cair & hancur).
3. Griskan loaf tin (kalu xder saiz tu jgn riso, bleh aje buat dlm beberapa bekas). Susun buah peach dlm tin then tuangkan air buah tu -- siap lah compote atasnye.
4. Simpan dlm peti sejuk smpai compote keras (dlm 2-3jam).

Panna cotta:
2sdb serbuk gelatin halal
1/3 cwn air
600ml pouring cream atau single cream pun ok
1cwn susu segar
3/4cwn gula icing
1sdt esen vanilla

1. Taburkan serbuk gelatin dlm cawan berisi air & biarkan 5min.
2. Panaskan krim, susu & gula dlm periuk, dgn api sederhana & kacau2. Tmbhkan campuran gelatin td, kacau2 & renehkan dgn api kecil smpai gelatin hancur; then tutup api.
3. Sejukkan skjp hgga ke suhu bilik.
4. Bila dh ready, baru tuangkan panna cotta ke atas compote yg dh keras td. Sejukkan dlm 6-7jam atau semalaman.
5. Bila nk hidangkan, sediakan air suam dlm satu bekas. Rendam loaf tin ke dlm bekas tu (jgn smpai air masukkan ke dlm pulak ye...), dlm 20saat - kire kejap je la. Pastu hati2 terbalikkan dlm bekas saiz cukup utk serve kn panna cotta tu. Kene hidang serta-merta - kalau nk tggu, masukkn ke dlm peti sejuk.


No comments:

Post a Comment