Just get out of the cliche....hehehhe...Mini Taro Slice a.k.a Talam Keladi ni sememangnya my fav2 kuih. Sbenarnya mommy kukus dlm ramekin sbb nk buat sket aje. My kids xbrp suka sgt la plak so wat la kecik2. So sesapa yg interested nak buat mini size pny, you're welcome. Kalo tak, tuang aje dlm loyang 8in tu, kukuskan sekali gus, siap!
Jom buat talam....!
Mini Taro Slice
Bhn:
Bhg bwh:
150g keladi, dipotong kecil2 & rebus hgg lembut.
300ml santan cair
75g tepung beras
10g tepung ubi
1/2sdt garam
Bhg atas:
1 1/2 cwn santan pekat
150g gula (kemanisan leh adjust masa membancuh tu)
1/2 cwn tepung beras
pewarna (ikut la nk purple ke, pe ke...)
Nota: kalau nk ada rasa ke-keladi-an, boh aje paste keladi. mommy xder stok tu so xbubuh lar.
Cara:
1.Blendkan bhn bhg atas smpai hancur.
2.Then masukkn ke dalam periuk dan masakkan guna api sederhana. Sementara tu, panaskan kukusan. Bila adunan tu dh agak2 pekat, tutup api.
3. Sediakan ramekin, griskan dgn myk. Masukkn 1-2 sdb (ikut saiz ramekin), agak2 supaya mengisi ruang dlm hmpir2 separuh (terpulang lah nk byk/sikit). Kukuskn smpai adunan keladi agak kental; tak lama, dlm mgkn 5min or less (lupa lak nk timing).
4. Sementara menunggu bhg bwh ready, buat pula bhg atas. Very easy, just campur kesemua bhn2 tu & gaul sebati (make sure no lumps).
5. Bila adunan keladi dh ready, masukkan aje ler bhg atas ke dlm setiap ramekin. Jgn penuh sgt. Kukus la dlm another few minutes. Bila dh kental sket, leh angkat.
Selamat mencuba :)
kak alma..biru warna kuihnya...hehhehe...saya baru beli pewarna biru tapi tak guna lagi...kekekke
ReplyDeleteaceli batrisyia yg campur2 kaler utk dptkan purple tp terlebih biru la plak
ReplyDelete