Since mommy tidak lah berapa berkenan dgn sos omputih yg byk guna tomato tu, mommy wat la baked pasta ala kemelayuan. Resipinye mommy tak sukat2 pun so yg ada ni just panduan aje la ye...agak2 ikut citarasa tekak msg2 lah kirenye :)
Jom mem-pasta!
Almaraz-style of Spicy Baked Pasta
pasta yg dimakan exactly lps kuar oven...i liiiiike masa dia lembik2 sket camnih |
Bhn:
400g pasta (any small ones mcm bow-ties, elbows or shell or etc..)
- rebus smpai 3/4 lembut
Sos pedas:
500g isi ayam (anggaran) - hiris nipis2/dadu (jgn hancur sgt)
*1 ulas bwg besar
*3-5 ulas bwg putih
*potong dadu (main chop-chop aje)
1-2sdt cili kisar
**1- 1 1/2sdt lada hitam (bkn yg dh beli ready made ground pepper, kurang umph laa)
**campur sdkt olive oil dlm lesung batu & tumbuk lada hitam tu tp xperlu halus sgt
3sdb virgin olive oil
1/2sdb kicap soya
***3/4cwn karot yg dihiris2 mcm mancis (optional)
***1-1 1/2cwn hirisan cendawan butang (blh gantikn dgn yg dlm tin) (optional)
***sayur2 nie mommy prefer letak dlm pasta, kalo xder cam xkene je rasanye; boleh juga campur dgn sayuran hijau yg lembut2 cam kangkung & bayam (my kids love them!) . Bagi kids yg kurang makan sayur, them can't really see them in the pasta so InsyaAllah depa makan je nnt...
garam & gula secukup rasa
sedikit air (most of the time mommy tak bubuh sbb air ayam dh ada, sos kene pekat2 sket, kalu cair, pasta jd lembik sgt la plak)
Sos bechamel a.k.a. cheese sause a.k.a white sauce (...byknye aka nih :)
(mommy pakai cmpak2 je ni)
Tepung gandum - mgkn lebih sket 1/3cwn
Butter - biasanye mommy kerat je butter mgkn dlm around 50-60g (garisan pd wrapper tu kn ada)
( kdg2 mommy gantikan dgn extra virgin olive oil)
Fresh milk - dlm 2cwn lebih gak lah sbb bdk2, sos ni ler yg dicariknye dlm baked pasta tu nnt!
Secubit garam (jgn masinkn sos ni sbb nnt lari kesedapan cheese tu laks)
A sprinkle of lada sulah (pun sket jer)
Pizza & parmeesan cheese - ni mommy letak very generously lah kiranye :)
Cara:
1. Spicy sauce:
- Sediakan large pot atau deep fry-pan.
- Panaskan olive oil then masukkan bwng2 smpai naik bau aje. Then saute-kn ayam cincang tuh bersama2 dgn lada hitam tumbuk dan kacau2.
- Bila dah agak2 aromanya naik (bersin byk kali la kot heheh), masukkan cili kisar & kacau lagi dlm 30-45saat. Kemudian masukkan semua sayuran plus perisakan dgn garam & gula. Tmbh sesudu besar atau dua air jika perlu. Kacau2 dlm seminit & tutup api (tak perlu betul2 masak sbb nnt nk msk dlm oven lak kan...overcook xsedap). Siap.
nota: kalau terlalu kering, leh tmbh air tp dlm 1-2 sudu kecil je.
2. Bechamel sauce:
- Panaskan pot dgn butter/olive oil kemudian bila butter dh cair/myk dh agak panas, masukkan tepung sambil kacau2. Tepung akn jd smooth batter (no lumps at all).
- Then tuangkan susu sambil kacau2. Kacau2 dgn api sederhana, then masukkan garam + lada sulah. Kacau2 smpai pekat. Dh pekat tutup api dapur then cpt2 masukkan cheese dan kacau sebati (nnt sos ni akan jd pekat). Siap.
3.Pasta yg dah direbus 3/4 masak seboleh2nya slps diangkat & dimasukkan ke dlm tapis, terus lalukan dgn air paip atau boh skt olive oil smbil goncang - tuk bg pasta tak melekat2 nanti.
4. Sekarang nk bakar dlm oven:
- Panaskan oven 180C.
- Sediakan bekas tahan oven mcm pyrex ke pe ke. Mula2 bubuh pasta, dlm satu lapisan then tuangkan sos pedas then sos bechamel. Pandai2 le adjust kuantitinya...Ulang smpai smua pasta & sos habis.
- Lapisan paling atas tu, sprinklekn dgn sos pizza & parmeesan, in a very generous way heheh.
pasta dlm oven |
Enjoy trying & eating....!
Ingatkan lasagne tadi
ReplyDeleteshebob,
ReplyDeleteboleh aje gantikan dgn lasagne sheets.
cara masa sama aje except lasagne lama sket ler.