Saturday, November 12, 2011

Tart Nenas

Rasa baru lagi sambut Aidi fitri skng dh nk Aidil Adha... :) Anyway, dlm sibuk yg melampau ni, mommy buat jugek lah tart nenas - biskut dwi tahunan mommy :D. Sorry la sbb resipi ni kuar lepas raya anyway, raya ada every year kan :)

Very simple recipe from bonda mommy. Tp kat sini xder jem nenas so kene lah buat jen sdiri. Mmg ikutkan hati malasssssssss sgt nk wat jem nenas sbb nk menguruskan nenas tu lah tp mmm...redah aje ler.

Jom kita wat  tart nenas.

Tart Nenas


Bhn:
250g butter (suhu bilik)
2sdb gula halus
Tepung gandum secukupnya

glaze: kuning telur + sdkt pewarna kuning.

Cara:
1. Ini lah resipi my bonda, tepung x der sukatan & bertahun2 mommy buat, tak pernah la plak menyukat hmmmm... Tp caranya sgt mudah. Gaul semua bhn dan uli tp msukkan tepung sedikit demi sedikit smpai adunan boleh dibentuk dgn acuan.
Kirenya test dululah, kalau masa guna acuannya tu xleh jadi (cam terlalu lembut ke pe) then tmbh sket2 tepung & uli lagi smpai licin.

2.Guna acuan spt dlm gambar ni (asalnya acuan samperit - yg jenis samperit flat tu). Tekan & buat lah dlm 8cm panjang gitu (kalau nk saiz tart yg besar, tmbh lg length-nye tu & of course jem kene lah lebh sket).  Mommy suka wat kecik2 sbb sng trus ngap skali gus!
acuan yg mommy guna buat tart
3.Lepas tu letak jem di satu hujung dan gulung. Kiranya bhg line (streamnye tu) kt bwh la kan. Then glaze ngan kuning telur. Siap

4. Bakar 160C smpai atas keperangan (a bit dark brown).

5. Sejukkan & kalau nk tart tahan lama (biasanye hat mommy ni mmanjang tak tahan lama), simpan masa tart betul2 sejuk...kalau simpan masa dia masih suam, alamatnya cpt lah berkulat.
Selamat mencuba...!


Kalau tak ada jem nenas, ni haa cara paling simple wat jem:
1cwn nenas parut, 1cwn gula,1btg kulit kayu manis & sdikt pewarna kuning - smuanya dimasak dlm pot smpai ia pekat; sentiasa kacau yer. Bila dh betul2 sejuk baru simpan dlm bekas kedap udara & simpan dlm fridge. Mommy biasanya simpan berbulan2 gak lah, ok je.

1 comment: