Friday, January 20, 2012

Almaraz Kids Burger



Pizza, lasagne, spaghetti bolognese & burger --- semuanya top lists dlm menu harian mommy. Not for me sangatlah tp anak2 tu lah.
Mommy lagi suke sbb smuanya tu tak renyah cam masakan melayu and yg bestnya masakan melayu leh lar mommy masak sket2 aje sbb sorang2 je makan ekekkeke....jimaaattttt masa mommy lalalala.

Mommy tak pernah share pun resipi burger mommy kt blog ni. So this one just nk share esp for busy mums utk sediakan lunchboxes anak2 ke skolah...laaa ni bdk2 cuti skolah lgi, end of Jan 2012 ni nnt skolah bukak.

Mommy suka sediakan giant burger cam ni sbb bdk2 mmg kenyang le nk makan. Kalau pi bwk skolah, mommy akan kerat into half, masing2 wrap dlm cling foil sbb nnt sng nak mkn in different time of recesses. Skali makan mmg tak leh nk habis...i'm telling u!

Well, pe tunggu lagi..

Jom....burger....!

Bhn:
Ayam bakar
- this one is just as simple as bakar la ayam dlm oven, sblm tu mommy marinatekn dgn madu,kicap soya, sdkit garam. perap dlm 30min then bakar dlm chunks like bhg breast & thigh je ke.
- dh siap bakar, hiris2kan kecik2 supaya sng nk ngap ngan burger nnt
-------------
roti burger

slice cheese
sos: sos tomato, cili & barbeque
sayur2: lettuce, timun/zucchini, tomato
mayonaise

Cara buat cam biasa ler. Spreadkan sos2 pd permukaan bwh roti burger. Then ayam. Then  veggies. Then cheese. Then sos lagi..ikut suka la susunannya tu. Nk buat berlapis2 pun bleh (cam ayam buat dua kali lapis)..ikut ler camne suka. Siap!

2 comments:

  1. burger ni bukan budak2 je suka...kak ham pun suka...kenyang makan burger..

    ReplyDelete
  2. k ham,
    hihihi....aje yg yerrr.....saya pun suka!

    ReplyDelete