My kids have no problem susah nk makan tp problem susah nk stop makan tu ade ler. Yg peliknya smuanya kurus2 tp makan mak aaiihhh...lepas makan nasi pun leh ckp lapar lagi? iskkk...
This is cupcake ice-cream versi Donna Hay. Mommy suka cara Donna Hay masak - terutama her baking style. Simple, yummm & beautiful!
FYI, jumlah gula dlm kek & krim ising tu dua2nya mommy kurangkan. The given one is the original DH's recipe.
Jom cupcake..!
Bhn:
125g butter, lembutkan
1/2cwn susu
3/4cwn gula kaster (mommy guna 1/2cwn)
100g dark choc, cairkan
2bj telur
1 1/4cwn tepung gandum
1sdt baking powder
2sdb serbuk koko
80g dark choc, extra (dipotong2)
16 kon aiskrim - yg flat di bawahnye tu
16bj glace cherries (mommy tak letak sbb xder yg suker makan so ganti dgn sprinkle kaler2 tuh)
Utk butter cream, mommy buat sket aje sbb tak smua anak2 ndak mkn icing.
choc butter icing (sukatan DH):
250g butter, lembutkan
2cwn gula ising, ayak
1/2cwn serbuk koko, ayak
2sdb susu segar
Yg ini plak sukatan yg mommg buat, itu pun ada belen lagi...
choc butter cream icing (sukatan mommy):
100g butter, lembutkan
3/4cwn gula ising, ayak
2sdb serbuk koko, ayak
1sdb susu segar
--------------------------------------
Cara:
Sediakan kek:
1. Panaskan oven 160C.
2. Pukul butter bersama gula, hingga ringan & berkrim. Tmbh telur satu per satu, sambil pukul. Kemudian ayak & masukkan tepung, baking powder & serbuk koko, pukul hgga sebati.
3. Kaup balik dgn susu & choc cair. Adunan siap.
4. Susu kon2 dlm loyang oven. Letak hirisan2 choc ke dlm setiap kon. Bubuh adunan ke dlm semua kon. Bakar dlm 20-25min. Cucuk dgn skewer utk test dh masak ke tak. Kalau dh, bwk keluar dr oven & sejukkan.
Sediakan krim utk icing (krim ni pelbagai guna - lembut, ringan & gebu....)
1. Pukul butter smpai pucat & berkrim (dlm 6-8min).
2. Tmbh gula ising, koko & susu. Pukul lagi dlm 6min.
3. Bubuh krim dlm piping bag with star nozzle & paipkn ke atas kek yg dh sejuk td. Hiaskan dgn cherries. Siap!
cuppies tanpa icing |
kak alma..saya nak try la butter icing akak ni..senang tak yah nak beli whip cream bagai..hehhehe...yummyyy!!!
ReplyDeletetry le q.
ReplyDeletebutter icing ni pun akk suker sbb xbrp manis & lembut sgt2...
first time nengok cupcakes dalam kon aiskrim..nak cuba buat lepas nih..mesti anak suka..
ReplyDeletetu la..suebee, kiut aje rupanya. buat pun sng.
ReplyDeletecumanya yg terbaik mkn just right after disejukkan skjp lps kuar oven sbb masa tu kon tu tgh rangup :)
mommy..sdapnyaa..ika cri rcipe macam ni lepas tgk cup cake wars chanel kt astro tu..suka sgt2..ika baru nak belajar buat kek..ika nak buat la..^,^
ReplyDeletekreatif
ReplyDeletesalam zainurul...
ReplyDeletetu lar kan..mcm2 org buat, kita try2 aje ni :)
akak..susu tu susu ape?? susu tepung ke..susu fresh milk ke..susu pekat manis??
ReplyDeleteutk buat cup cake tu, susu == susu segar (fresh milk)
ReplyDeleteHi, nak tanya, mana nak cari kon aiskrim tu ye? Dh lama nk cari..
ReplyDeleteHi, nak tanya, mana nak cari kon aiskrim tu ye? Dh lama nk cari..
ReplyDeleteHi Wirda
ReplyDeletekon aiskrim? rasenye kt supermarket di malaysia ada je juai.
ada yg hujungnya tu flat (cam yg saya guna tu) dan ada yg pointy...
Oh ok tq.. Nak yg flat mcm tu ha.. Slalu jumpa yg pointy je.. Ok thank you. :)
ReplyDelete