Thursday, January 19, 2012

Fairy Viennese Fingers


Kudap2an utk tea time atau sambil2 tgk tv...Viennese fingers ni adalah antara cookies yg mommy paling suka buat sbb senang sgt2. 
Lagi pun tak payah nk beli biskut2 ala2 danish cookies kt kedai sbb kita sdiri pun boleh buatkan.
Asainya, fingers ni dicelup dgn coklat tp mommy plus the kids dah kurang sket ngan choc cookies ni so mommy dpt idea utk buat dgn coklat putih & ditabur dgn manik2 warna-warni tuh.

Jom.....viennese...!

Bhn2:
100g butter (unsalted)
25g gula kaster
1/2sdt esen vanila
100g self-raising flour
------
50g white choc buttons
100's 1000 (a.k.a manik2 warna-warni)
------
piping bag
star nozzle saiz besar

Cara:
1. Panaskan oven 160C. Griskan loyang.
2. Pukul tiga bhn yg pertama, sampai pucat & ringan. Kemudian gaul sebatikan dgn tepung. Adunan siap.
3. Masukkan adunan ke dlm piping bag dgn star nozel. Paipkan dlm 6cm panjang, jarakkan sket antara satu sama lain. Bakar dlm 10-12min (bwhnya dh brown sket). Sejukkan atas wire-rack.
4. Cairkan choc dlm microwave atau cara double-boiling. Then celupkn dua2 hujung fingers (hati-hati! sbb fingers ni agak rapuh) dgn choc then taburkn hujung2nye tu dgn manik2 td. Siap & boleh terus dimakan sambil tgk tv ^_____^.

Enjoyyyyyyyy baking!


tak payah dip dlm coklat pun tak pe sbb boleh aje dimakan camtu aje :)

4 comments:

  1. wahhhh..penuh dgn manik2...tapi saya tak suka manik2 bulat ni sebab tak dek rasa..suka lagi yg jenis coklat rice warna2 tu..kekekek...

    malasnya nak buat biskut...tapi teringin nak makan..kekekke

    ReplyDelete
  2. k Ham
    hikhikhik...dptnye dlm 16ketul aje tp boleh ler kalau share. meh lerrrr ^____^

    ReplyDelete
  3. q,
    hat manik2 ni manisss.
    kt msia xmanis ek? xigt la plak, penah guna dulu...
    biskut viennese sng ya amat mmbuatnya q, jap je siap! xyah coklat & manik2 pun xpe -- plain gitu2 pun sedap.

    ReplyDelete