Friday, January 20, 2012

Lemon Loaf


Ok, kek ni sbnrnya mommy rush2 lerrr buat utk boy sorang tu.
Dalam ribut2an mengandam kek, Alhamdulillah terhasil-lah jugak kek permintaan dia, tp nak ceritanya...masa mengandamnye tu mmmmmmmm......si adik2 kecik jenuh x duduk diam.
Jap2 dtg amik marzipan secubit, jap dtg amik seccubit..last2 kene cubit!
Mommy dh le penat balik dr sekolah - zzzooommm terus ke dapur andam kek. Mujur kek dh ready disediakan oleh Batrisyia Razilan...phew!!!

Keknye simple & kecik sbb mommy TAK larat nk mengandam kek marzipan yg beso2....serikkkks! Bukan pe, masa tak der. Danish Razilan tak kesah katanye, janji marzipannn...Tp dek sbb tingatkan permintaan anak tu gak mmm....redah jugek le.

Frankly speaking, I DON'T like marzipan thing...manisssssssss...xlarat nk lalu kt tekak. Apa2 pun....
Mommy soh Batrisyia Razilan buat kek lemon  sbb biar tak muak dgn kemanisan marzipan tuh (buat kek balut gula camni igt masa kecik2 - thn 80an terkenal ya amat kek2 cenggini!). Mommy xder seni nk mengandam2 kek ni so ikut jari2 aje lerr...

Jom...mengandam kek...!

Lemon Loaf
175g tepung gandum
1sdb baking powder
175 unsalted butter, lembutkan
175g gula kaster
3bj telur, pukul sedikit
1bj kuning telur
parutan dari 1bj lemon
2sdb jus lemon
--------------------
loaf tin

Cara:
1. Panaskan oven, 180C. Griskan loaf tin.
2. Ayak tepung & baking powder ke dlm satu bekas. Kemudian masukkan butter, gula, telur dan kuning telur. Pukul smpai adunan lembut. Tmbhkan jus lemon & parutan kulit lemon tu sekali. Kacau rata. Adunan siap.
3. Masukkan adunan ke dlm tin, ratakan permukaannya. Bakar smpai atasnya naik, keras & berwarna perang keemasan...dlm 45-50min.
4. Sejukkan kek, letak atas wire rack, biarkn dlm tin. Bila dh betul2 sejuk baru keluarkan.

Utk hias dgn marzipan, potong utk ratakan bhg atas kek. Mommy buat kecik aje so potong punya potong dptlah square 13cm.
Marzipan pun sempoi aje, xguna pun lapis almond tu, pakai balut aje dgn marzipan. Just ikut instruction pd pek yg mana kita kene buat sirap gula tuk drizzlekan ke serata bhg kek (supaya marzipan lekat pd kek).
Pastu, bila mengandam tu, lekatkan pe2 je hias2an dgn sedikit air.


2 comments:

  1. Mummy....kita pun nak sebijik mcm tu tau...

    ReplyDelete
  2. K Ham,
    ni sempoi yg amat pny deco
    kita xberseni - subjek lukisan pon xminat hehe
    akak pun leh wat pnyerr :]

    ReplyDelete