Sebenarnya smua member dlm rumah ni dah JEMU choc cake tp ntah macam mana Arish request nk la plak. Mommy malas sgt nk buat lebih2 lagi tgh badan tak berapa ok masa dia request nk kek ni.
So, my daughter Batristiya yg buatnye.
Dia ckp tak mo share resipi ni kat blog dia sbb dh biasa sgt ngan kek2 coklat ni plus dia pun dh jemu so mommy share ler...kut2 ada yg berkenan hehehhe.
Kek ni moist & sgt2 sng nk buat esp for the beginners. Tgk la anak mommy yg umoq 12 thn pun lajuuu je mmbuatnye (udah le buat dlm marah2 sbb malas nk buat tp si adik bsg2 so kene le on gak oven tuuuu).
Rich Dark Chocolate Cake [baked by Batrisyia Razilan]
Bhn:
185 unsalted butter
250g choc chips
220 tepung naik sendiri
40g serbuk koko
1cwn gula (asalnya 1 1/2cwn tp dikurangkan)
3bj telur, pukul sikit
Topping (ni resipi Fendi di MyR):
1/2cwn serbuk koko
1/2cwn susu pekat
1sdb minyak
round spring-form cake tin size 8 1/2in (22cm)
Cara:
1. Panaskn oven 160C. Griskan tin kek, alaskan dgn baking paper.
2. Bubuh butter & choc chip dlm mangkuk thn panas. Cairkan dlm mikrowave.
3. Ayak tpg & serbuk koko dlm satu bekas besar.
4. Campurkan gula, telur dan 1cwn air ke dlm bekas choc pd step 2. Gaul sebati (guna whisk).
5. Kemudian tmbhkan adunan pd step 4. ke dlm bekas step 3. Kacau rata.
6. Tuang adunan kek ke dlm tin kek. Bakar dlm 1 1/2 jam atau hgg masak.
7. Sejukkan kek dlm tin lebih kurang 15min sblm dibwk kuar.
Utk topping:
Masukkan smua bhn dlm microwave. On kan dlm 1 1/2min. Bwk kluar then kacau cpt2 and tuang atas kek yg dh sejuk.
wah..meriahnya kek coklat..tahniah anak dara akak dah blh bake kek..nampak pun sedap & moist..
ReplyDeletethx Anna...mmg meriah sbb si adik dok tabur byk manik2 tuhh :)
ReplyDelete