Tuesday, January 17, 2012

Ricotta-Cilantro Parcels


Parcels cenggini mmg amat senang & cepat nk membuatnya. Sesuai utk breakfast treat!

Jom.......mem-pastri!

Bhn:
1 puff pastry sheet, thaw then belah empat (dpt 4 squares)

inti:
2sdb ricotta cheese
1/2 sprigs of cilantro - hiris nipis2
1bj telur, pukul sedkit dgn garpu
garam secukup rasa
--------
1/2bj telur - pukul sket utk sapu atas parcel

Cara:
1. Panaskan oven, 190C. Griskan loyang.
2. Inti: Gaul rata kesemua bhn2 inti dlm satu mangkuk. Then letak 1 kpg square ke dlm loyang. Letak inti di tngah2 (bajet2 kan ler inti supaya cukup utk 4 parcel). Lipat ke semua bucu square ke tengah then picitkn supaya smuanye melekat (nk letak air sket pun bley tp mommy xbuat pun, ok gak). Nnt bila masak nnt dia akan terbukak sket - so nmpk kiut gitu :) ...Buat la smpai habis.
3. Dah siap boh inti then sapukan (guna pastry brush) telur ke serata atas parcels.
4. Bakar dlm 20-25min atau sampai parcel brown atasnya.

Wallahhh.....fresh from the oven...!

2 comments:

  1. wah nampak sedap la kak alma...tapi berbelit2 lidah nak nyebutnya..hahahha...

    ReplyDelete
  2. sajeeerrr je hang ni Q, cessss....
    makan xberbelit eks kikikikiki...

    ReplyDelete