Powered by Blogger.
RSS

Almaraz Kuah Kacang Bonda

Mommy tak pernah share resipi kuah kacang sebelum ni, for two reasons:
1. Mommy tak berapa suka mkn kuah kacang (kecuali pecal, itu pun just stick to my bonda's recipe). Nasi himpit & kuah kacang tak brp suka. Sate & kuah kacang TAK makan (mommy tak makan sate).
2. Kuah kacang ni ada lah mknn yg paling common among the malays kan?..cam ramai yg dh tau.

...tp why not share the recipe kt sni. The good thing is, all of my kids menurun papanye:- suka makan nasi himpit + kuah kacang plus satu + kuah kacang!
...that's it! like it or not, mommy kene tau masak kuah kacang wpun not to MY liking.

Ok ler, pnjang la berceloteh! Resipi kuah kacang ini adalah resipi turun-temurun dari bonda mommy.
The special abt this recipe is ada jintans - that's made my kids moreeee loving it sbb depa suka aroma the jintans!
Bonda & kakak sulung mommy masak mmg ummpphh!!! My darl yg 1st time makan kuah kacang my sis bg 2 thumbs-up! (ni masa mula2 kawen dulu laaa - tang raya).
The main secret is of course none other than that smelly-but-can-turn-your-cooking-to-a-tasty-one -- the belacan! Tp laa ni my darl dh allergic la plak so xleh dh mkn kuah kacang bonda ni :( Kalau wat pun kene get rid of the belacan, as a result, rasa dah lari daaa...

Mmg nk masak masakan cenggini kene by experience & ikut org yg dh selalu memasaknya, barulah dapat rasa yg sepatutnya. Tp, why not mencuba, kan? Mommy bagi sukatan ikut cukup2 kacang yg ada dlm stok kt rmh ni. Just follow, InsyaAllah kene ler rasenye nnt.

One more thing, masak kuah kacang kene minyak byk! Mommy dh try guna myk sket, tak kene rasenye.

Jom try pulak resipi mommy...!

Almaraz Kuah Kacang Bonda


Bhn:
340g kacang kisar

bhn kisar:
1btg serai - hiris pendek2
*3sdb cili kering yg dh siap kisar (ni terpulang pd tahap kepedasan, leh tambah/kurangkan)
5ulas bwg kecil
2cm halia
1cm lengkuas
2sdt jintan manis
1sdt jintan putih
3cm belacan (my sis buat smpai lbh krg 5cm! ..pada sesapa yg alah tu mmm...xdapek la nulung!)

*Nota: blh ganti 10-13 tangkai cili kering yg lebar2 & licin permukaannya tu sbb hat jenis camni tak brp pedas & blh jadikan masakan cantik merahnya. Hat yg berkedut2 tu pedas ya amat (tekak mommy arr) pastu kaler merahnya tak cantik sgt, pucat sket. Sblm blend tu kene la potong 2 atau 3 then rendam ngan air panas dulu - agar sng hancur nnt.
-------------
1 1/2cwn air
1btg serai - dititik
6-7sdb manisan/gula melaka/gula (jgn terkezut tp ini ler hakikatnye)
1/3cwn myk masak (pun jgn terkezut, kene myk bertakung tp lps masak bleh buangkan sket)
garam secukup rasa
---------------
Cara:
1. Kisarkan bhn2 kisar, smpai lumat.
2. Panaskan minyak dlm kuali (better kuali yg ada penutup). Guna api medium, tumiskan bhn2 kisar smpai naik minyak. Bila dh naik myk, bubuh 3sdb gula & serai  - kacau2 sket dn biar ia terus menumis smpai kalernye dark(gelap) sket  (tgk gambar ke1 spt dibwh). Ini maknanya gula dh caramelised dgn bhn2 kisar. This is the point yg kita ndak.
3.  Bila dh merah pekat sket kalernye tu, masukkan kacang kisar & air (gambar ke2). Kacau2. Then tmbhkn dgn baki gula td & perisakan dgn garam. Kacau2 dlm 30 saat then tukar kpd api kecil. Renehkan kuah smpai ia pekat & of course myk bertakung kt dlmnye! Tutup api.
4. Sebelum alihkan kuah ke dalam mangkuk, boleh sudukan keluar myk bertakung. Jangan habiskan sbb myk ni ler yg menyedap kuah itewwww.
5. Hasilnye spt gambar ke3 &amp (lps buang sket takungan mnyknye tuuu.

Moga dapat rasa yg sama ngan masakan bonda mommy....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

quinnie said...

akak..kalau ditengok dari minyaknya memang tak ut nak makan ye kak? hahhaha...memang gitu la kuah kacang ni kalau tak cukup minyak tak kaw rasanya...hehehhe..terbaru saya letak sotong dlm kuah kacang..mak aiii dari tak suka kuah kacang dah jadik fav la pulaksss...hahhahha..nasi impit pun makan banyaksss..kekeke...so sekarang ni kat rumah kalau nak masak kuah kacang kena letak sotong kering kat dlm dia..hehhehe....

lain kali leh tambah jintan cam akak buat ni..:)

Mommy Alma said...

aje yg yer Q...banjirrrrr dlm kuali tuh hehehetp lps masak tu mmg sah2 kene buang sket (cam masak pajeri kan, kene myk byk, sket2 x jadik!). tingat masa tolong2 mak & kakak masak wajik masa kecik2 dulu. mak ckp masuk le gula dlm periuk. kakak tny brp senduk, mak ckp smua. masa tu "smua tu"= 1 kati!

try le q boh jintan, jarang org guna jintan. ooo eks, boh sotong kering? stg kering mmg sdp pon esp masak merah!

Mel said...

Dah cuba resepi ni.Memang sedap!!Cayalah!!!^_^

Mommy Alma said...

Mel
Alhamdulillah...thanks kene sudi mencuba :) & suka rasenye ^___^

Post a Comment