choc curls dh lembik sbb siram kastad tgh panas2.... :) |
Another pancake for breakfast! Requested by Khalish...tgk2 dlm lemari, honey dh abes. So pe lagi, mencicah pancake ngan kastad le jwbnya...
Jom pancake-ing.......!!!
Bhn2:
utk lempeng:
1cwn tepung naik sendiri (self-raising flour)
1sdb serbuk koko
1/4cwn gula kaster
300ml buttermilk
1bj telur, pukul sikit
25g butter, cairkn
buah2 dan parutan coklat - utk hidangan
utk kastad (ini sukatan my try&error, kalau pekat, tmbh susu sket2, ok!):
1bj kuning telur
2sdb gula (kalau kurang manis, tmbh sket)
1sdb tepung kastad (kalau tak ada, boleh guna tepung jagung)
90ml susu segar
60ml krim (single - means light cream atau half-and-half - xperlu whipping cream)
50-60g dark choc
Cara:
Lempeng:
1. Ayak bersama tepung & serbuk koko dlm satu bekas then masukkan gula, kacau2.
2. Dlm bekas lain, satukan buttermilk, telur & butter. Kemudian campurkan ke dlm adunan tepung. Whisk adunan smpai sebati. Perap dlm 20-30min - ikut cara k Nor lar yer hehehe (dari http://www.secubitgaramnor67.com/ - ini based on bualan di fb).
3. Panaskan non-stick fying pan. Sapu sket aje bttr dlm kuali, sekali shj, lepas2 ni tak payah dh. Masak lempeng cam biasa means, tuang dlm kuali - tggu bubbles - then turn kan - then teruskn masak smpai brown. Buat smpai habis adunan.
Kastad:
1. Dlm satu bekas, satukan kuning telur, gula & tepung kastad. Whisk-kan hgg rata.
2. Didihkan susu & krim dlm periuk, guna api medium aje. Then remove dari heat then trus masukkan adunan telur, sambil tu whiskkan adunan susu tu. Pastu, letak balik atas api - guna api kecil, whisk lagi then masukkan melted choc. Teruskan whisk hgga ia membeku - tak perlu smpai mendidih. Siap.
Boleh la hidang lempeng dgn buah2, parutan coklat & of course, the choc custard....yummmm!
wah sedapnya kak alma..berapa keping si khalish makan nih? hehehe
ReplyDeletehiiii..byk le jugek sbb lempeng mmg fav dia. abih je lempeng, kastad lak dijilat2 smpai abis...elok le, idak le mmbazir kan :)
ReplyDelete