Monday, January 2, 2012

Rich Beef Pie

Dh masuk hari kedua 2012. Hari pertama pun cam hari biasa2 gak. Kemas rumah, memasak, main2 dgn anak2. Itu aje.
Kali ni mommy nk share resipi beef pie dr the baking bible - tuan punya-nya Batrisyia Razilan, my daughter. Pie ni Danish yg request, saying that he's already jemu dgn nasi...(skrip basi la niii....).

Jom pie.............! ^__________^

Rich Beef Pie




Bhn:
Inti:
500g daging, potong dadu kecik2
1bj bawang besar, potong dadu
1bj kentang saiz besar sket, potong dadu
3ulas bwg putih, lenyek2
2sdb tepung
1cwn stok daging
2sdt thyme
1sdt sos worcestershire (mommy ganti dgn sos ikan)
3sdb minyak

Pastri:
250g tepung
150g butter, yg keras dr peti ais, potong kiub
1bj kuning telur
1/4 - 1/3cwn air ais

loyang pie atau pie dish saiz 9in (23cm)
1bj kuning telur + 1sdb susu - kacau utk sapu atas pie  nnt

Cara:
Untuk inti:
1. Panaskn 1sdb myk dlm kuali then gorengkan daging smpai agak garing. Angkat dan ketepikan.
2. Guna kuali yg sama, panaskan baki  myk dan tumiskan bwg2 dan kentang. Bila kentang dh agak lembut, masukkan daging  tadi then taburkan tepung. Kacau2 dan masak smpai 1 min then angkat kuali dari api. Tuang stok & perlahan2 kacau rata.
3. Letak balik kuali atas api. Tmbhkan thyme & sos, kacau2. Masakkan hgga mendidih. Perisakan dgn garam (dan gula, jika perlu).
4. Guna api kecik, renehkan daging smpai ia lembut dan kuahnya pekat. Tutup kuali semasa mereneh. Bila daging dh lembut, tutup api. Biarkan ia sejuk.

Untuk pastri:
1. Ayak tepung dlm mangkuk besar. Rub-kn butter dlm tepung (cam biase le yer, guna jari aje sbb tak butter cpt cair dek sbbkn haba dr tangan kita) smpai jd cam breadcrumbs halus.
2. Buat lubang di tengah. Bubuh kuning telur + 2sdb air ais. Guna pisau nipis, cakar2 je adunan doh tu smpai ia jadi cacm manik2 besar. Tmbh air sket kalau terlalu kering. Then, letak adunan ke atas alas bertepung dn uli lembut2 utk jadikan ia bentuk bola (sekejap aje process ni.). Pastu balut dgn cling wrap, sejukkan dlm peti ais selama 30min.
3. Panaskan oven, 200C. Belah adunan doh kepada 2 bhg. Roll kn satu doh atas baking paper, nipis sket supaya muat menutupi loyang pie (muat utk tepi2 skali yer).
loyang pie

Guna baking paper utk angkat doh ke atas loyang, hati2 kalau terkoyak sket no hal...leh tekan2 sket nnt. Trimkn bhg tepi supaya muat2 saiz loyang tu. Dh setel letak, bubuh le inti, rata kan. Basahkn sket tepi2 dgn air sket (utk lekatkn dgn doh atasnye nnt).
Then, roll adunan yg lagi satu tu, atas baking paper gak. Angkat guna rolling pin then hati2 letak atas inti daging dlm loyang td. Trim bhg tepi (lebihan pastri yg terkeluar tu). Then tekan lembut2 especially bhg tepi (biar melekat sket). Pastri yg lebih2 tu jgn buang. Buat le deco pe2 yg kita suka. Mommy cuma wat bentuk2 daun (acuan sekut raya!).
deco sempoi kt bhg atas pie

Buat bbrp hirisan kecil2 sket kt bhg permukaan pie (utk bg stim kuar masa memasak dlm oven nnt).
Sapu rata dgn bhn sapuan . Bakar dlm 1/2jam atau hgga pastri jadi warna keemasan.

Selamat makan!

2 comments:

  1. wah macam2 dah dimasak anak akak ni....rajin sungguh macam mommy dia jugak..:)

    ayat basi yg tahan dengar tu kak..hahahha..macam mana la derang bila balik m'sia nanti agaknya....hehhehe

    ReplyDelete
  2. hehhehe...taktik xmo mkn nasi la tuh...

    hat ni Danish yg byk tolong buat. mommynye idak le bekenan sgt ngan savoury pie ni - lbh sedap daging dimakan ngan nasik!

    ReplyDelete