Monday, January 16, 2012

Butter-Pepper Roasted Maryland


Kali ini ayam maryland bakar mommy buat ngan butter & pepper...simpel sgt2 tp wallah! Haruuuummm semerbak bau butter kene bakor ngan lemak2 ayam. Kolestrol??? ...pas makan ni kene byk minum air kosong + ulam2 + celur pucuk betik utk off-setkan balik :). 

To me, better roasting than frying. Apa2 pun, hasilnya boleh makan tapi kesihatan kena diutamakan jugak, tak gitu...?

I like roasting...my kids pun dh biasa ngan & belum jemu2 lagi nmpknya dgn roasted chicken ni (termasuklah ayam percik). Lagi pun, left-over dr roasted chicken..1001 mcm benda leh buat. InsyaAllah, takkan terbuang punya lah.

Jom...roasting lagi...!

Bhn2:
2 ketul ayam bahagian maryland (bahagian2 ayam yg lain pun ok, terpulang ler)

2sdb butter 
1sdb lada hitam - tumbuk kasar2
sedikit garam (kalau guna butter yang unsalted, kene lebih sket agar rasa masin2nya tu)

Cara:
1. Panaskan oven, 200C.
2. Cuci maryland then lapkan dgn kitchen towel, biar ayam kering. Pastu letak ayam dlm roasting dish. Lumur dgn ketiga2 bhn ke serata ayam. Letak jugak dlm "poket2" (bhg dlm kulit) agar ia masak dgn chic fat. 
3. Bakar dlm preheated oven, dlm 40-45 min. Pastu, bwk kuar jap (tarik kuar sket dr oven), sudukan  jus ayam (yg ada dlm roasting dish tu) then tuangkan ke serata atas ayam. Then turunkan suhu kpd 180C. Bakar lagi dlm another 20-30min. Boleh test dlm ayam - potong tengok, if masa potong tu ada jus ayam kuar sket2 dari daging ayam, means dh capai tahap dpt the succulent one!

Jus ayam dlm baking dish tu jangan buang ye...bley je guna tuk tuang balik atas ayam utk dicicah dgn ulam2...yum!

Jom makan......

succulent chicken!....ni yg naknye tu...

jus ayam dlm baking dish (tiada dllm gambar) boleh guna utk siram balik ayam atau wat pencicah salad...wallah!


4 comments:

  1. as-salam
    npk menarik resepi ni..sedapnye ayam tu!!!!

    ReplyDelete
  2. amboiiiii sedap tu...nti akak nak cuba jugak..tq for sharing...

    ReplyDelete
  3. wsalam ady
    simple je tp bila dh siap bakar tu, mmg umph!

    ReplyDelete
  4. k ham
    welcome! cuber ler..idak susah mana pun... :)

    ReplyDelete